Brunkager – perfekte første gang

Brunkager – perfekte første gang
Fyld kagedåsen med brunkager

Brunkager… Så er vi for alvor i gang med julekalenderen! Jeg har tænkt meget på at lave den… Jeg ville også gerne lave den sidste år, men var bekymret for om jeg havde tid til det, og kunne nå det … Men ja, NU GØR JEG DET!
Jeg er verdens største julemenneske…

Jeg elsker julepynt, alle juletraditionerne, at gå at tænke over, hvad man skal give i gave, at lave julepynt, at bruge tid med min familie og venner, at se julekalender, at holde øje med mit kalenderlys, at julebage… Jeg kunne blive ved. Det er uden tvivl min yndlings højtid! ♥

Mine første brunkager og første december i udlandet

Det bliver min første december væk fra Danmark og det bliver selvfølgelig virkelig specielt! Men jeg vil gøre alt i min magt, for at min mand og jeg stadig kommer til at føle, at det er december og juletid. Vi har aftalt at se jul på Vesterbro, jeg har tænkt mig at købe adventsgaver til ham, og så skal hele lejligheden selvfølgelig OSE af jul! ♥

Brunkager

Undgå at lave de klassiske fejl, når der bages brunkager

I de år jeg har bagt brunkager har jeg lært, at de ikke er så nemt som det ser ud! Der er virkelig mange ting, der kan gå galt på så kort tid. Så nu giver jeg lige mine erfaringer videre og krydser fingre for, at i undgår alle mine småkagefejl.

Først og fremmest: din smør/sukker blandingen som skal SMELTES i gryde, skal kune LIGE smelte. Den må på ingen måde koge, eller være tæt på at koge. Tag den hellere for tidligt af varmen. Ellers bliver det til karamel, hvilket bliver umuligt at arbejde med – det bliver eksempelvis STENHÅRDT på køl – så lad endelig vær med at give den for varme grader. En huskeregel er, at den MAKS må blive 70 grader varm.

Derudover er det vigtigt at du nedkøler din dej hele TO gange. INDEN du kommer mel i … Den må ikke være varm… Faktisk skal den næsten være kold… Lunken/kold vil jeg kalde det som den skal være. Den skal også nedkøles i køleskabet når du HAR kommet melet i – i en hel time (eller en halv i fryseren).

Når du skal rulle dejen ud og udstikke den, så kom det resterende dej i fryseren i mellemtiden, hvis du ikke udruller den hele på én gang.

Brunkager – detaljeret opskrift

Ingen jul uden peberkager
Forb. tid 1 t
Tilb. tid 1 t
Ret Dessert, Snack
Køkken dansk
Antal 60 stk

Ingredienser
  

 • 200 g smør
 • 100 g brun farin
 • 100 g sirup
 • 100 g sukker
 • 400 g mel
 • 50 g blancherede el. smuttede mandler
 • 3 tsk stødt nelliker
 • 3 tsk tsk stødt kanel
 • tsk potaske el. natron

Sådan gør du
 

 • Kom smør, brun farin, sukker og sirup i en gryde. Smelt blandingen ved meget lav varme. Det skal varmes lynhurtigt op i ca. et minut. Tag den helst af varmen inden al smørret er nået at smelte. (Hvis blandingen bliver for varm, bliver det til karamel og dejen bliver dermed stenhård, når du køler din den – derfor er det meget vigtigt at den ikke får for meget varme).
 • Opløs potasken i lidt kogende vand og kom det op i blandingen. Hvis du bruger natron kommer du det blot i blandingen.
 • Hak dine mandler og kom dem op i sukker/smør-bladingen sammen med kanel og nelliker.
 • Stil blandingen på køl og lad den blive lidt koldere end stuetemperatur.
 • Rør mel i, lidt efter lidt. Blandingen må endelig ikke blive tør. Start derfor gerne med 350 gram mel og se om dejen er sammenhængende. Du skal kunne trille den, uden at den klistrer til dine fingre, men stadig være blød. Hvis du vil udstikke dejen kan du nøjes med at rulle hele dejen til én stor klump. Stil dejklumpen på køl i en time.
 • Tag dejen ud af køleskabet. Hvis du vil udstikke dejen, ruller du den ud mellem to stykker bagepapir. Når dejen er tynd udstikker du dine kager og fortsætter til, der ikke er mere dej. Læg dem på en badeplade.
 • Tænd ovnen på 185 grader og bag kagerne i 4-5 minutter øverst i ovnen til de er gyldne. Hiv bagepapiret med brunkagerne over på en bagerist og lad dem køle helt af.
 • Fyld din kagedåse eller spis dem alle med det samme. Nyd dem ♥
Keyword brunkager, jul, jule småkage

Vil du desuden forsøge dig med noget anderledes konfekt i år? Så vil jeg anbefale dig af lave ingefærkugler – de er blevet en fast tradition for mig. De smager vidunderligt!

Husk at tjekke min Instagram ud – for at se mere julemad! ♥

RIGTIG GOD JUL! Knus fra migSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *