Luciaboller – smukke og gule boller med safran

Luciaboller – smukke og gule boller med safran

Luciadag er d. 13. December ♥ Jeg er næsten på, at alle har dejlige minder fra denne dejlige dag. Måske har du børn, der går Luciaoptog i år? Måske har du selv gået lucia, da du var barn og glæder dig over minderne? Jeg selv har skønne minder fra Luciadag. Jeg har været luciabrud en gang – det endte med at blive en dag jeg aldrig glemmer. Lidt hyggeligt og her kommer luciaboller så ind i billedet ♥

Læs også: Hjemmelavet lun rødkål

Luciaboller

Hvad er nu Luciaboller for noget? Faktisk er det en svensk tradition. De fine gule luciaboller får deres smukke farve (og lækre smag) fra safran. En genialitet, hvis du spørg mig, i bagværk. Det må du simpelthen prøve! Det er så hyggeligt og så er de sjove at lave.

Læs også: Salte æbleskiver med laks

Luciaboller i S-form

Luciabollerne får deres S-form, ved at du snor dem. Derefter kommes en rosin i pølseenden, som man jo siger. Her hjemme er luciaboller blevet en fast tradition og det er jeg så glad for ♥ Udover den tradition får vi både and og flæskesteg juleaften med brunede kartofler, hvide kartofler, sovs og rødkål. Jeg holder jul hvert andet år hos min mor og hvert andet år hos min far – som de fleste andre børn af “fraskilte” forældre ♥ 

Læs også: Traditionelle æbleskiver, lavet i støbejern

luciaboller

Luciaboller

Smukke, gule safranboller med rosiner i pølseenden.
Forb. tid 1 t 30 min
Tilb. tid 20 min
Ret Dessert, Snack
Køkken svensk
Antal 8 store luciaboller

Ingredienser
  

 • 1 g safran Hvis du elsker safran! Hvis du hurtigt synes det kan blive for meget i smagen, så kom kun et halvt gram i…
 • 2 spsk mælk
 • 25 g gær
 • 50 g smeltet smør
 • 4 spsk olivenolie
 • 1 æg
 • 1 tsk salt
 • 4 dl mælk
 • 2 dl sukker
 • 12 dl mel
 • 1 æggeblomme
 • 16 rosiner

Sådan gør du
 

 • Lav en lille åben pakke af staniol og kom safran ned i den. Læg den på panden. På den måde bliver krydderiet aktiveret. Sæt panden på medium varme og lad det stå i et par minutter. Tag din staniolpakke af varmen og smelt derefter smørret i panden. Lad det køle af.
 • Knus dine safrantråde, enten i en morter eller med fingerspidserne og kom det op i en skål med et par spiseskefulde mælk. Lad det stå og trække i en times tid.
 • Lun mælk på lav varme i en gryde og tilføj sukkeret. Lad blot sukkeret smelte og tag blandingen af varmen. Kom blandingen over i en ny skål (du kan både ælte eller bruge røreskål) og rør gæren ud heri.
 • Tilføj ægget, saltet, smørret, olien og din safranmælk. Bland det godt sammen. Kom derefter mel i, lidt efter lidt. Dejen skal være blød, men ikke klistret, når den er færdig. Ælt den godt og lad den hæve tildækket i en time.
 • Drys lidt mel udover et bord og del dejen op i 8 klumper og rul dem ud til 8 lange pølser. De må gerne være lidt tynde i det, da de hæver op i ovnen.
 • Form hver dejpølse til et 'S'. Pensl bollerne med en æggeblomme og stik en rosin i hver pølseende.
 • Kom alle luciaboller op på en bagepapirsbeklædt bageplade og bag dem i ovnen i ca. 20-25 minutter på 175 grader varmluft.
 • Lad bollerne køle lidt af, før du sætter tænderne i dem… Det gør altså ondt at gøre det med det samme, skulle jeg hilse at sige.
 • Velbekomme ♥
Keyword julebag, luciaboller

JEG ØNSKER AT VÆKSTE MED MIN LILLE HOBBY

Jeg har lige et sidste ønske til dig, inden du smutter. Det er nemlig et ønske om at du kunne følge mig på de sociale medier. På den måde går du ikke glip af noget som helst og så støtter du samtidigt min lille hobby og giver mig blod på tanden til at blive ved. TAK! Min instagram finder du her.

OG: Hvis du laver min opskrift, så fortæl mig det, hvis du har lyst! Jeg bliver så glad ♥ TAK.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *