Surdejsguide

Surdejsguide

Skal du prøve at bage med din helt egen hjemmedyrkede gær – nærmere betegnet surdej? En levende organisme som du skal passe og pleje. Det giver et helt aldeles vidunderligt, sprødt og smagfuldt brød. Personligt synes jeg, at det slår brød bagt på købegær med flere længder… Og jeg tror altså ikke bare det er mig, der har det sådan!

Er en surdej kompliceret?

Det er altså ikke noget man bare lige laver… Ikke fordi det er svært, for det er det slet ikke. Det tager 5 minutter dagligt. Selve din arbejdstid er kort (du skal blot afmåle få ingredienser og blande sammen), hvilket betyder at ALLE kan være med, men selve processen er lang. Der er meget ventetid! Det her gær og ikke mindst brødet efterfølgende er lavet med kærlighed og masser af tålmodighed. Så hvis du blot kan væbne dig med tålmodighed, afsætte noget tid og nyde processen, så bliver det en skøn hobby for dig! ♥ Et genialt voksenlegetøj….

Brød med surdej

Til at lave din surdej skal du bruge følgende redskaber:

  • Et glas med et løst låg (jeg har både brugt et rengjort og skoldet glas fra instant kaffe og et sylteglas, hvor jeg har vendt låget på hoved (se tip på billederne under. Det behøver ikke være noget fancy)
  • En dejskraber
  • En digital vægt
  • Et (mad)termometer
  • En gryde

Til at lave din surdej skal du bruge følgende ingredienser:

  • Økologisk hvedemel
  • Økologisk rugmel
  • Vand

Inden du går i gang med din surdej:

Vej dit glas uden låg inden du går i gang. Du skal bruge det i løbet af processen. Tag en notesblog og skriv dit tal ned, sådan så du kan finde det hver dag eller skriv det ned på din mobil. Der er ikke noget rigtigt og forkert tal. Min måler 508 gram.

Skriv også den dato ned, hvor du starter din surdej. Altså dag nummer 1.

Dag 1:

  • 100 g rugmel
  • 150 g vand (30 grader – Varm det op i en gryde indtil det når denne temperatur. Det er ikke særlig længe det skal stå på varmen, kan jeg afsløre)

Bland det godt sammen med din dejskraber. Der må ikke være nogle klumper i overhovedet. Sørg for at der ikke er dej op af kanterne til sidst. Kom låget på – det må ikke sidde stramt. Du skal blot kunne ligge det ovenpå glasset, så det er dækket til. Lad det stå på køkkenbordet til næste dag.

Sådan her så min ud efter jeg havde blandet ingredienserne sammen på dag 1.

Dag 2:

Nu skal din surdej fodres. En fodring kræver en udsmidning af noget af din surdej og noget friskt mel og vand. Det er nu din afvejning af glasset kommer i spil. Der skal være 70 gram af din surdej tilbage i glasset efter du har smidt noget ud og inden du fodrer din surdej. Det vil altså sige, at hvis mit glas vejede 508 gram + 70 gram af min surdej fra dag 1 skal være tilbage, så skal glasset veje = 578 gram, når jeg har smidt noget af min surdej ud. Oven i dine 70 g surdej fra i går skal du fodre den med:

  • 50 g rugmel
  • 50 g hvedemel
  • 115 g vand (30 grader)

Bland det godt sammen med din dejskraber. Der må ikke være nogle klumper i overhovedet. Sørg for at der ikke er dej op af kanterne til sidst. Kom låget på – det må ikke sidde stramt. Du skal blot kunne ligge det ovenpå glasset, så det er dækket til. Lad det stå på køkkenbordet til næste dag.

Dag 3:

På dag 3 gentager du præcis samme proces som du foretog på dag 2. Smid surdej ud, så du har 70 gram tilbage af det i dit glas. Fodr den med samme mængde rugmel, hvedemel og vand (30 grader). Bland det godt, kom låget tilbage på og lad den stå på køkkenbordet til dagen efter.

Dag 4:

Her på fjerde dagen en processen den samme, men mængderne har ændret sig lidt. Du skal stadig have 70 gram surdej tilbage i glasset efter udsmidning og derefter skal du fodre den med:

  • 50 g rugmel
  • 50 g hvedemel
  • 100 gram vand (30 grader)

Bland det godt sammen med din dejskraber, kom låget på og lad den stå på køkkenbordet til næste dag. Jeg tænker I er ved at være med på konceptet snart, hva’? ♥

Dag 5:

Her gentager du PRÆCIS det samme som du gjorde i går, på dag 4. Jeg tænker ikke jeg behøver at lave en copy paste ♥

Dag 6:

På dag 6 sker der noget fuldstændig vildt! Du skal nu kun have 50 gram dej tilbage i dit glas efter at du har smidt noget af din dej ud. Det vil sige, at når mit glas vejede 508 gram + 50 gram dej = så skal den veje 558 gram efter udsmidning. Nu er den klar til fodring. Den skal have det samme som dag 4 og 5, nemlig:

  • 50 g rugmel
  • 50 g hvedemel
  • 100 g vand (30 grader)

Same procedure as last day? YAAAS! Du skal sørme også i dag blande det godt sammen med en dejskraber og sætte låg på og stille den på køkkenbordet til i morgen.

Dag 7:

Der sker også en viiiild ting her på syvende dagen. Du skal nemlig kun have 25 gram dej tilbage i dit glas efter du har smidt noget af den ud. Du kender vidst godt regnestykket efterhånden, men vi tager den lige én til gang for prins Knud.. Mit glas vejede 508 gram, så efter jeg beholder 25 gram og smider resten af dejen ud skal glasset veje = 533 gram. Nu er den klar til fodring:

  • 50 g rugmel
  • 50 g hvedemel
  • 100 g vand (30 grader)

Bland det godt! ♥ NU er din surdej aktiv. Den bobler og syder og er klar til at bage med. Du kan både bage rugbrød og almindeligt surdejsbrød med din surdej.

Hvad så nu?

Du har nu to valgmuligheder, nu hvor det gælder om at holde din surdej i live. Du kan enten vælge at holde din surdej ude på køkkenbordet. Det kræver dog at du fodrer den HVER dag, som du har gjort hidtil med målene som du fik på 7. dagen. Det tager kun 5 minutter dagligt. Hvis du ikke har så meget overskud til den hver dag, ikke vil bage med den hver uge, så kan du sætte den i køleskabet. Her skal den kun ud og fodres én gang om ugen. Dog skal den ud af køleskabet og fodres ca. 2-3 dage inden brug, for at den igen kan blive aktiv, inden du har tænkt dig at bage med den.

Held og lykke med din surdej! ♥ Hvis det er bagedag for dig i dag, så har jeg min første opskrift klar til dig. Det er på en møg lækkert rugbrød og du finder det lige her. Glæd dig – det bliver godt!

Der vil løbende komme surdejsopskrifter på bloggen, som du kan bage med og så vil jeg starte endnu en surdej og tage billeder af den undervejs, så du kan se den dag for dag. Jeg ville blot skynde mig at udgive indlægget, da der var stor efterspørgsel.

OBS: Der kommer til at være en del udsmidning af dej i løbet af din tid med surdejen… Derfor skal du vide, at man både kan bage boller af det du kasserer, du kan også lave pandekager og vafler ud af det. Det vil der ligeledes komme opskrifter ind på løbende.

Har du glemt at fodre din surdej en enkelt dag?

Så går det nok! Det betyder ikke, at den ikke overlever… Det betyder bare at det så kan tage lidt længere tid for den at blive klar. Du må endelig ikke smide den ud ♥

Jeg har opskriften fra: Joshua Weissman – og det er den eneste der nogensinde har virket for mig.

Vis mig gerne billeder af den på Instagram ved at tagge mig @Madmille.dk.



1 thought on “Surdejsguide”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *